Ja ets pacient?
Primera visita?

Prevención de lesiones en otoño y en invierno

Factors a tenir en compte per evitar les lesions

Encara que alguns esports estan acabant la seva temporada, uns altres comencen ara com l’atletisme, i uns altres començaran en poc temps, com tots els esports d’hivern… cal preparar-se adequadament per gaudir d’ells i evitar lesions.

Per a això són fonamentals 4 factors:

  • que ens enxampin en el nostre pes ideal, i per a això és molt important cuidar una mica la dieta
  • iniciar un treball aeròbic regular (bicicleta/spinning, caminar a bon ritme, trotar, nedar, el·líptica) que ens ajudarà a aconseguir-ho
  • Reforçar els músculs que més usarem en la pràctica del nostre esport
  • Flexibilitzar aquests grups musculars

D’altra banda en esports com l’atletisme, és fonamental iniciar molt progressivament les càrregues d’entrenament, amb un bon treball de rodatge progressiu i una bona musculació del cinturó lumbopélvic i de glutis i extremitats inferiors (cuàdriceps principalment).

Important també la progressivitat en l’ús de claus i a limitar les sèries ràpides i les superfícies dures, per habituar a músculs, tendons, articulacions i ossos a les càrregues i als impactes, la qual cosa redundarà en menys lesions per sobrecàrrega si donem temps al cos a preparar-se per a això (fractures d’estrès, periostitis).

Esports d’hivern

En esports d’hivern, és fonamental el reforçament de la musculatura d’extremitats inferiors i també del core (abdominals, lumbars, transvers, oblics, hipopressiuos), ja que en general passarem de fer poca activitat entre setmana, a estar tot el cap de setmana sobre utilitzant la musculatura de cuixes i cames, amb el cansament consegüent al final de la jornada, i el risc de lesions per falta de control muscular per cansament del múscul.

El treball de flexibilització dels grups musculars que acabem de treballar, que són els que després usarem, és així mateix bàsic per aconseguir tenir el cos preparat per gaudir sense lesions de la temporada que s’inicia ara.

L’ajuda d’un bon professional (metge de l’esport, fisioterapeuta, etc) pot ser una excel·lent ajuda per orientar correctament en aquestes pautes.

Tot això requereix una mica de temps i de planificació perquè no ens enxampi el toro. De la mateixa manera, revisar nostra equipació per comprovar que segueix en bones condicions i que no requereix una petita inversió en material més tècnic que ens faciliti la pràctica de l’esport desitjat.

Darrera actualització 07/03/2022