Ja ets pacient?
Primera visita?

Prevenir y evitar la fascitis plantar en verano es clave

Em refereixo a les playeras, hawaianas, o dit d’una altra manera a les sabatilles que només subjectem per una tira de goma entre el primer i el segon dit del peu.

Aquest tipus de sabatilles presenta múltiples problemes, i que conjuntament amb les abastes o menorquines, poden produir lesions que posteriorment arrossegarem fins a cap d’any.

Calçat poc esmorteïdor i sense suport de l’arc plantar

La lesió provocada per aquest tipus de calçat (hawaianas i abastes) es produeix sobretot en persones que van ben calçades la resta de l’any (calçat ben esmorteït, estable i amb un bon suport de l’arc plantar) i que presenten algun tipus de sobrepès.

Amb l’ús d’aquest tipus de calçat estiuenc, dur i malament esmorteït (abastes), i tots dos mal subjectes al peu (en general s’usen sense subjecció posterior) i sobretot sense cap tipus de suport de l’arc plantar, en peus que estan habituats a portar aquest suport, la tendència és a sobrecarregar progressivament la fascia plantar al llarg de l’estiu, i a provocar a partir d’un moment determinat (variable segons el sobrepès i l’ús més o menys intensiu d’aquest calçat inadequat) l’aparició de fascitis plantar per sobrecàrrega, que limita i pot arribar a impossibilitar el caminar sense dolor.

Lògicament, aquesta fascitis dependrà del que caminem, del sobrepès que tinguem, i de l’ús més o menys freqüent d’aquest tipus de calçat.

Aquest tipus de calçat hauria d’usar-se només per anar i tornar de la platja, per res més, no per portar-ho tot el dia.

Reconèixer la fascitis plantar

La fascitis plantar provocarà símptomes dolorosos en la planta del peu i a la zona del taló, sobretot en la seva part interna, amb sensació de tibantor dolorosa, o fins i tot de burxada o que alguna cosa pot estripar-se en aquest punt.

Sol aparèixer sobretot en posar-nos en peus després d’estar asseguts o ficats al llit, o en caminar o passejar a ritme tranquil.

Si teniu els símptomes, un bon massatge a la zona, l’ús d’una bona sabatilla esportiva amb un bon suport de l’arc plantar en lloc del calçat inadequat, i evitar caminar molt durant uns dies per permetre al cos arreglar el problema, acostumen a ser suficients, si es fa a temps, per eradicar el problema.

Així evitarem que la fascitis plantar no ens porti de cap durant els mesos següents a l’estiu.

Darrera actualització 07/03/2022